Caves and Caving

toltec's picture

Вандализъм в пещерата при Попов Извор

от Атанас Русев, 16.11. 2013 г.

toltec's picture

Разкази на спасените от пещерата Духлата, декември 2010 г.

Разказ на Емил Димитров, 11 годишен за приключението в Духлата...

Приключението ни в Духлата

toltec's picture

The biggest Cave Rescue Operation in Bulgaria in Duhlata Cave 4th-6th December 2010

On December 3rd 2010 at 20:30 a group consisting of of 7 people: 4 of them cavers, 2 teenage girls (climbers) and an 11 year old child, entered Bulgaria's longest cave Duhlata. The cave is over 18km long and is a complex maze on 7 different levels with 8 different active streamways.

toltec's picture

СПАСИТЕЛНА АКЦИЯ НА ДУХЛАТА - кратък анализ

Това е графика на нивото на подземните води в пещерата Духлата от 18 часа след като спелеолозите са били заклещени от вода вътре.

 


 

voda_9222_image002

toltec's picture

СПАСИТЕЛНА АКЦИЯ ДУХЛАТА 2010, 04-06 декември 2010, фактология

Ръководител: Атанас Русев (Клуб Екстрем)

написано от Атанас Русев

Аварийно Спасителен Отряд, Росен Закс, база "Мапа Чингиз", Гражданска Защита, Планинска Спасителна Служба,  Полиция Перник, Пожарна, Бърза Помощ, Кметство с. Боснек.

 


 

toltec's picture

Блокирани пещерняци в Духлата

 от сайта на Федерацията: www.speleo-bg.com:

На 20 май 2007 г. трима пещерняци любители Ясен Тончев, Димитър Петров и Герасим Лейков организират самостоятелно посещение на 18- километровата пещера “Духлата” край .Боснек, Пернишко , която е и най дългата пещера в страната. Спазвайки установения за посещението на пещерата ред, те се записват имената си в кметството след което входа на пещерата бива отключен.

Пещерняците обявяват за контролен час на излизане – 20.00 часа. Към 22.30 разтревожена от това, че хората не излезли от пещерата, служителката от кметството отива пред входа й и установява, че лекия им автомобил все още е там. След това жената сигнализира на Атанас Русев, а той от своя страна на А.Жалов-диспечер на Аварийно спасителния отряд ( АСО) при Българската федерация по спелеология. А.Жалов започва организирането на спасителна акция. В 01.30 часа на 21 май в пещерата влиза група от 4-ма пещерни спасители (О.Атанасов, Ж.Влайков, Ж.Петров и П.Бакалов)с цел да установят дали пещерняците са се загубили или са блокирани някъде от рязкото повдигане на нивото на подземните води вследствие проливните валежи. Проверката на невероятния пещерен лабиринт трае до 5.00 часа и установява, че нивото на подземните води се дигнало няколко метра. Водата е блокирала пътят на пещерняците от предполагаемото им местоположение към изхода! За спасяването на бедстващите има два алтернативно варианта : да се изчака спадането на подземните води, което е рисковано при наличната метеорологична прогноза или да се търси обходен път към блокираните пещерняци. Обходен път е възможен само един от многото входове на пещерата, който с оглед опазване на красотите й бе бетониран преди 20 години. В момента 10 души на Аварийно спасителния отряд на Българската федерация по спелеология начело с неговия началник Тр.Даалиев правят опит, с наличната техника, да разбият входа за да освободят път за спасяването на бедстващите. На този етап, изпълнението на тази задача е непосилно за АСО и тай е на път да сигнализира органите на Гражданската защита, МВР и Пожарната за адекватна помощ. Междувременно при поредната проверка на нивото на подземните води в Духлата екип на АСО е успял да установи слухова връзка с бедстващите. Те са на сухо и безопасно място имат храна и осветление! Надяваме се, че обединените усилия бъдат възнаградени и хората извадени от пещерата живи и здрави!
Повече и по-детайлна информация ще получите след край на акцията! Съобщава:А.Жалов

toltec's picture

Лекторията в Националния музей

Съобщаваме на пешерняшката общност , че на 23 февруари (петък) 2007 г. ще се проведе втората сбирка на съвместната инициатива между Българската федерацията спелеология и Националния музей “Земята и хората”, София “Спелео форум”. Както вече ви информирахме форума ще се провежда под формата на лектория като за всяка сбирка ще включва по една лекция на образователна тема и представяне на втора тема с прожекция на фотоси или видеофилми.

toltec's picture

Спелео форум

Ot Alex: Съобщаваме на пешерняшката общност , че стартираме провеждането на съвместна инициатива между федерацията и Националния музей “Земята и хората”, София с условно название “Спелео форум”. Форума ще се провежда под формата на лектория като за всяка сбирка ще има по една лекция на образователна тема , представяне на втора избрана от аудиторията тема + прожекция на фотоси или видеофилми.

toltec's picture

За режещите решетки

В сайта на Хинко попаднах на нещо което малко ме.... и реших да го споделя тук.
Някой е поставил следния въпрос:Иван Йотов 02.11.05
Как може да се влезе във врелото, без да се режат решетки?

vishko's picture

Шаралийската пещера в Пирин

Този уикенд малка част от клуба участвахме в един много хубав проект за залесяване на Кресненското дефиле. Пвече информация има ето тук: http://www.zazemiata.org/vivanatura_epozodII.php


Тъй като свършихме работата още в събота и след едно много яко купонче вечерта, в неделя се отправихме към Шараийската пещера намираща се в района. Весо и Иван бяха ходили в нея преди време ама не я баха изследвали добре и сега пак решиха да влезнат в нея. Групата се допълваше от нас със Крис и още 4-ма useri вклччително и Тони която на няколко пъти влезе в ролята на змия.

Syndicate content